Bild- och broderigalleri
20 Servitriser på en handduk
Istället för att kasta en utnött kökashandduk passade den till att synliggöra undervärderat kvinnligt arbete.
Äldre män i sina sysslor
Broderiet var på väg att bli ett landskap men blev inte bra. Så jag vände det upp och ner och sydde istället in siluetter, urklippta ur gamla byxtyger. Jag vet en man som känner igen sig.
Vidar och Etel
Ringer Vidar Nordström i Aspliden för att höra om islossningen. ”Ingen vet när den går, men det kan bli när som helst” svarar Etel, ”vattnet stiger”. Vidar är inte hemma nu, annars mestadels, själv ska hon läggas in på lasarettet. ”Det är flodgäddan på träsket som drar iväg med honom. Olika tider. Ibland lägger han redskap ibland vittjar han.” det är Etels hemgård dom bor i. Vidar kommer från en enstaka gård inåt skogen.
Beskyddad
Ibland använder jag japanska tråckeltekniken sashiko, för att ge känslan av rörelse, som vattenytan i ”Beskyddad”, ett drömskt broderi sprunget ur barndomsminnen. Det är precis samma teknik för att stoppa strumpor, men man tar vackra färger. När jag syr sashikomönster behöver jag lingarn men annars är det mest tunnare garner, ofta sytråd.
Mot okänt mål
Människorna som korsar bron är utsatta. En samling som tvingas gå i samma riktning och definieras av sin rörelse. Kvinnor, män och barn avtecknar sig mot textilhimlens blågrå bakgrund. De yngsta bärs i famnen. Huvuden är nedböjda. Han som går längst fram stannar till i tvekan, osäkerhet inför det som väntar.
Handarbetare
Skildringar av flykt och flyktingar handlar inte bara om tröstlöshet utan också om hopp. En grupp handarbetande kvinnor får sällskap av en flykting som i sin klädsel inte är så olik dessa gammaldags stickerskor.
Dammsugarvalsen
När jag tecknade på repetitioner av dansföreställningar på Operan i Stockholm, fick jag utlopp för mitt intresse för uttryck i rörelser. Koreograferna var Mars Ek och Birgitta Egerbladh.
Handbalansnummer
En nycirkusartist i Botkyrka har gett mig många tillfällen att fånga hennes akrobatik.
U 2679
Skrotupplag är ett bra ställe att leta traktormotiv. Där möts jag av överraskande gestaltningar; stympade, vridna, välta och fastvuxna. Nu är tiden sådan att skrotupplagen säljs ut och jag känner en viss brådska i försöken att beskriva traktorernas berättelser.
Utdragssoffan i salen
Jag erbjöds övernatta mellan de hemvävda lakanen med breda spetsar under duntäcke och plädar av egen ull, dvs. om jag vågade sova i det tomma huset.
Ingångar
Solens långsamma vandring om natten ger mig arbetsro. Dagen har inget slut. Att lösa upp former och böja räta linjer är en metod i sökandet efter eget bildspråk. I Tornedalen står gårdarna som svarar mot mina känslor. Enkla resliga hus med trästegar, förstugor och plåttak som speglar himlen. Skuggan ser jag som en vattnig luftström som vandrar som solen.