Utställning på Ängeln i Katrineholm

Fascination för traktorer blev en utställning av akvareller Konstnärinnan Elisabet Englund visar sina målningar i akvarell-tusch på Kulturhuset Ängeln med start söndagen 9 april. Här trängs balettdansöser med traktorer, katter och gamla hus.

– Jag är fascinerad av gamla traktorer, det betyder något alldeles speciellt för mig. Jag började måla dessa redan på 80-talet, tog en paus och har nu återupptagit motivet igen. De är så vackra, säger Elisabet Englund.

Men det duger inte med vad som helst. De ska vara gamla och orörda. De ska vara märkta av tidens tand och vara uppenbara arbetsredskap. Via ett tv program fick hon en ny bekantskap, en pensionerad polis, som nu hjälper henne med att hitta nya objekt.

– Ja, vi har klättrar runt, under och över staket för att kunna måla av traktorerna. Men det är det värt. Det är så roligt.

Ville uppnå perfektion

Utställningen på Ängeln är Elisabets 30:e i ordningen. Hon är numera en luttrad utställare, men hon medger att det tog lång tid innan hon ville visa sina tavlor på det här sättet.

– Jag ville att det skulle vara så perfekt det kunde bli. Jag bestämde mig för att människor skulle vilja ha mina tavlor. De ska hitta ett känslomässigt band till tavlorna. Det bästa jag hört var en kvinna som sa till mig att hon skulle hänga tavlan i sovrummet så att den var det första hon såg när hon vaknade. Det värmde så oerhört, säger Elisabet Englund.

Akvarell och tusch

Elisabet menar att många känner igen sig i hennes tavlor, att det talar till en speciell känsla, ett minne. Därför är hon oerhört noga med att bara återge det hon ser. Hon vill inte försköna eller förbättra bilden.

Elisabet Englunds verktyg är akvarell och tusch. Dessa är hon trogen och har arbetat med sedan 1973. Hon säger att det är en säkerhet att veta hur dessa fungerar.

– Jag vill kunna mina verktyg riktigt bra, gå in på djupet av vad de gör och effekterna de skapar. Det är en trygghet att kunna veta.

Gillar skyar

Nu har Elisabet varit inne i en period där hon tecknat kvinnor. Hon har bland annat varit och tittat på Operans balettrepetitioner. Balettdansösen Katja Björner är ett av motiven.

– Hon älskade en av tavlorna. Katja sa att det var hon på pricken, ler Elisabet.

Något som kommit krypande på senare tid är intresset för himlen och skyar där husen bara är underordnade i betydelse.

– Det är så spännande. Något nytt att testa och prova sig fram med. Att utveckla. Man behöver känna sig fram och ibland förnya, testa.

Katrineholms Kuriren
KULTUR & NöJE
TORSDAG 6 APRIL 2006
www.kkuriren.se