Elisabet Englund

Arkiv från mars, 2009

Pål Jungs Fornhage

Hösten 2007 blev mitt skissförslag till offentlig utsmyckning vid ett nytt köpcentrum i Nyköping, antaget av Nyköpingskommun . Förslaget heter Pål Jungs Fornhage. Platsen är en triangelyta 150 kvm på
torget framför huvudingången. Fynd från arkeologiska utgrävningar på platsen –
Påljungshage – är utgångspunkten för gestaltningen. Autentisk miljö ska rekonstrueras.
En bildberättelse i stort format i laminerat glas ska åskådliggöra historiska händelser
på denna plats från stenålder, järnålder och medeltid.

Nu i januari månad 2009 börjar Pål Jungs Fornhage ta form på plats. Stenblock från urberget håller den
femkantiga grundformen (20 x 9 meter). Ovanpå ligger ett antal gravar med autentiska stenar från det fält som järnåldersgravar som hittats på plats innan bygget av köpcenret
sattes igång. Två bänkar från en ekstock har också placerats framför den grundplatta
som konstpelaren ska stå på. Där kommer 3 bilder (150 x 250 cm) i glaslaminat
som berättar platsens historia. I stenblocken som omger det hela kommer en text att huggas in.
När allt är klart är det dags för invigning.

Klicka på bilderna för att se dem i större format.

Pål Jungs Fornhage Pål Jungs Fornhage Pål Jungs Fornhage

Bildmontering på Pål Ljungs Fornhage

Nu är bilderna monterade på Pål Ljungs Fornhage.


Klicka på bilderna för att se dem i större format

Invigningen blir i Juni månad.